In het noorden van de provincie Groningen heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een aardbeving plaatsgevonden. De aardbeving had een kracht van 3,0 op de schaal van Richter en valt daarmee volgens een woordvoerder van het KNMI onder de “zwaardere” aardbevingen in Groningen.

Het epicentrum was in Garrelsweer in de gemeente Loppersum, op 3 kilometer diepte.

De aardbeving was om 1.05 uur. Op Twitter meldden mensen uit de wijde omgeving van Garrelsweer de beving gevoeld te hebben, onder andere in de stad Groningen, Uithuizen en Hoogezand-Sappemeer.

Volgens het KNMI hebben inmiddels zo’n 50 mensen op de website van het KNMI een formulier ingevuld waarmee ze aangeven de aardbeving te hebben gevoeld. Rond 9 uur waren bij de NAM 15 meldingen over schade binnengekomen. De onderneming verwacht dat het aantal meldingen in de loop van de dag nog toeneemt.

Enkele gedupeerden melden schade aan pleisterwerk en scheuren in woningen. De NAM opent woensdag in Loppersum een loket waar bewoners met schade zich kunnen melden.

Bezoek van Kamp

Juist woensdag bezoekt minister Kamp van Economische Zaken het aardbevingsgebied in Groningen, in verband met de gaswinning en de ophef die daarover is ontstaan. In januari werd duidelijk dat er meer en zwaardere aardbevingen voor kunnen gaan komen in het gebied.

Tot nog toe werd aangenomen dat de trillingen niet sterker zouden worden dan 3,9 op de schaal van Richter. Maar in de toekomst kan de kracht van een beving bij het Groningen-veld weleens uitkomen op 4 tot 5. Momenteel wordt een onderzoek gedaan naar de gevolgen van de aardbevingen.

Aantal bevingen neemt toe

Vanaf 2011 loopt het aantal aardbevingen in het gebied fors op met gemiddeld zo’n 7 tot 8 per maand. Dat is ook het gemiddelde in 2009, maar dat komt vooral doordat er op een paar dagen in de zomer heel veel kleine schokjes waren bij het plaatsje Midlaren in het noorden van Drenthe.

Voor 2011 was het aantal bevingen vrijwel stabiel. Sinds 1994 schommelde het aantal tussen de 20 en 40, met enkele uitschieters. Voor die tijd was er slechts een enkele trilling in de bodem van het gebied.

Zwaarste beving ooit

Het aantal zware bevingen van 2,5 of meer op de schaal van Richter loopt in verhouding veel minder snel op. In 1986 werd bij Assen al een beving van 2,8 op die schaal gemeten. Sindsdien is het aantal ‘hevige’ bevingen nooit boven de 4 in een jaar tijd uitgekomen, al wordt dat maximum de laatste jaren wel steeds vaker bereikt.

In 2012 werd de zwaarste beving ooit gemeten, zo bleek uit nader onderzoek van het KNMI. Een trilling in augustus bij Huizinge in de gemeente Loppersum werd in eerste instantie ingeschaald op een magnitude van 3,4, maar onlangs bleek dat de beving 3,6 op de schaal van Richter had gemeten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl